Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü'nün, "Hayata mutlu bireyler hazırlamak için her zaman, her yerde, herkese eğitim" vizyonu doğrultusunda; Aydın İl Milli Eğitim Müdürlüğümüz çatısı altında tüm ilçelerde aktif faaliyet gösteren Halk Eğitimi Merkezleri, vatandaşların hayat boyu eğitim almalarını desteklemeye devam ediyor.
Öğrenen topluma dönüşüm sürecinde beşikten mezara kadar rehberlik hizmeti sunan; bireyin bilgi, şuur ve yetkinliklerini geliştirerek insanlığın kalkınmasında sorumluluk almasını desteklemek amacıyla belgelendirilebilen ve izlenebilen kaliteli eğitimler sunan Halk Eğitimi Merkezleri, her yaşta vatandaşa ilgi, istek, yetenek ve beklentilerine yönelik; mesleki, sosyal, toplumsal, ekonomik, sportif ve kültürel alanlarda ücretsiz kurslar düzenleyerek yetişkin eğitimlerine en kolay erişim kapısı olarak öğrencilerin ve yetişkinlerin ihtiyaçlarına cevap vermektedir.
Hayat boyu öğrenmede öğrenme azmi hiç bitmez, engeller aşılır, öğrenme hayat boyu devam eder. Bunun en güzel örneğini de Sultanhisar ilçesinde huzurevinde açılan "Geleneksel El Nakışları ve Filografi Tekniği" kurslarında görmek mümkün. Açılan bu kurslar, yaşları 80 ila 90 arası değişen yaşlılarımızın; hobi edinmeleri, zihinlerini canlı tutmaları, streslerini atmaları, üretmeleri ve mutlu olmaları açısından büyük önem taşıyor.
Müdürlüğümüz, her çalışma alanında olduğu gibi hayat boyu öğrenme kurslarında da özel bireylerimize ayrıca önem vermektedir. Nazilli ilçesinde "Hayat Boyu Özeliz" projesi kapsamında yetişkin özel eğitim bireylerine yönelik sosyal, fiziksel, psikolojik ve kişisel gelişim alanlarında kendilerini geliştirmelerini sağlamak amacıyla açtığı kurslar büyük ilgi görürken, yine Buharkent ilçesinde El Sanatları Teknolojisi Alanında "Hafif Düzeyde Otizm Engeli Olan Bireyler İçin Prototip Turistik Hediyelik Eşyalar Yapma" , "Hafif Düzeyde Zihinsel Engeli Olan Bireyler İçin Ahşap Boyamayla Ürün Yapma" , "Hafif Düzeyde Zihinsel Engeli Olan Bireyler İçin Prototip Turistik Hediyelik Eşyalar Yapma" kursları da bu anlamda dikkat çekiyor.
Nazilli ve Buharkent ilçelerinde açılan "Kırkyama ve Dekoratif Minder Dikimi" kurslarında ortaya çıkan ürünlerin sosyal hayatta kullanıma dahil edilmesi ile kültürel zenginliğimizin korunması hedeflenirken, yine aynı amaçla Bozdoğan ilçesinde İş-Kur işbirliğiyle başlatılıp yaklaşık 5 yıldır devam eden unutulmaya yüz tutmuş sanatlardan biri olan "Su Kabağı İşlemeciliği" kursuyla kursiyerlere, çevre dostu olan yöreye özgü susakları (su kabağı) neredeyse her evin bahçesinde yeniden yetiştirmeyi teşvik etmektedir. İncirliova ilçesinde açılmış olan ''Ağaç Baston Yapımı'' kursu ile kursiyerlerin, tarihi ve kültürel bastonları tanıyarak tekniğine uygun ürün oluşturma ile ilgili bilgi ve beceri sahibi olması ve kurs programında yer alan adalet, dostluk, dürüstlük, öz denetim, sabır, saygı, sevgi, sorumluluk, vatanseverlik, yardımseverlik gibi kök değerler ile öğrenme ve öğretme sürecinde hem kendi başlarına hem de diğer kök değerlerle birlikte ele alınarak hayat bulması sağlanmaktadır.
Efeler Halk Eğitimi Merkezi tarafından açılan "Mefruşat Kursu, El Sanatları Kursu, Gıda ve Pastacılık" gibi alanlardaki kurslarla vatandaşlar hem boş zamanlarında hobilerine yönelme imkânı buluyorlar hem de eski eşyalarını değerlendirerek güzelleştirme fırsatı buluyorlar. Kimisi ürünleriyle harçlığını çıkarırken, kimisi de aldığı kurslar sonucunda kazandığı yeterlilik belgeleri ve becerileri sayesinde ekmek teknesini kuruyor. Aynı şekilde son yıllarda popülerliği hızla artan güzellik ve bakım alanında da Kuşadası ilçesinde "Cilt Bakım Teknikleri" ve "Kalıcı Makyaj" gibi kurslar açılmış olup bu kurslarla hem mevcut ihtiyacı karşılayacak nitelikte bireyler yetiştirilip hem de kursiyerler, güzellik ve bakım merkezlerinde istihdam olanağı bulmaktadır.
"El Nakışları Kursu" Karacasu, Didim, Germencik, Yenipazar gibi pek çok ilçede başarıyla yürütülürken; Karacasu ilçesinde açılan "Meyve Bahçelerinde Gübreleme Kursu" da yoğun ilgi gören kurslar arasında yerini alıyor.
Milli Eğitim Bakanlığının talimatlarıyla oluşturulan "Köy Yaşam Merkezleri" bünyesinde açılan kurslarla vatandaşlarımıza hizmet verilirken; Çine ilçesinde Umurköy, Altınabat, Çatak ve Elderesi Köy Yaşam Merkezlerinde köy halkının ilgi ve talepleri doğrultusunda açılan ve yoğun ilgi gören kurslar da bunun en güzel örneklerindendir. Koçarlı ilçesinde özellikle merkeze uzak köylerde açılan Hentbol Kursları ile de öğrenciler ve vatandaşlar sportif faaliyetlerle buluşturulmuş oluyorlar. En ücra köylere kadar ulaşan Halk Eğitimi Merkezleri Aydın ili özelinde ve ülke genelinde vatandaşın gönlünü fethetmeye devam etmektedir.