Şüphesiz, bugünkü ve yarınki söylemler yeni yılın eskisinden daha iyi olması şeklindeki ortak dilek ve temennilerden oluşacaktır. Yaşadığımız ülkenin ve toplumun, dünyanın ve insanlık âleminin; her bakımdan daha iyi hale gelmesi tekrar edilecektir.
Ancak hepimiz şundan eminiz ki; bu dilek ve temenniler, kendiliğinden gerçekleşmeyecek, tarihler ve takvimler değişti diye; dünya eskisinden farklı dönmeyecektir. Çünkü dün ekilenler bugün biçilenlerdir, bugün ekilenler ise ancak yarın biçilebilir.
Bugünü dünden, yarını bugünden daha iyi yapabilmek için üç şeye ihtiyacımız vardır.
Birincisi ibrâ; yani dünün değerlendirilmesi, muhasebesinin yapılması, doğru şeylerin alınıp korunması, yanlış şeylerin ayıklanıp çöpe atılmasıdır.
İkincisi ihyâ; yani bugünün hakkının verilmesi, tecrübelerimizle imkânlarımızın değerlendirilmesi, daha fazla katma değer üretilmesidir.
Üçüncüsü inşâ; yarına hazırlık yapılması, bizden sonraki nesillere daha iyi bir dünya bırakmak için geleceğin temellerinin atılmasıdır.
Çünkü bugün yetişme çağındaki çocuklarımızın kaderi, yedi göbek önceki dedelerinden başlayıp, yedi göbek sonraki torunlarına kadar uzanmaktadır.
Bizim yediğimiz ekşi elmaların torunlarımızın dişlerini kamaştıracağını, bizim döşediğimiz taşların onlara yol olacağını unutmadan; daha çok, daha farklı, daha iyi şeylerin yapılması gerekmektedir.
Bu vesileyle daha güzel günlerin özlemiyle söylenen tüm ortak dilek ve temennilere katıldığımı ifade etmek istiyor; yeni yılın kötüleri ve kötülükleri azaltacak, iyileri ve iyilikleri çoğaltacak bir sefer-seferberlik yılı olmasını temenni ediyorum.
Seyfullah OKUMUŞ
İl Millî Eğitim Müdürü